El Voluntariat Social de la Fundació Sant Antoni Abat: rebre més que no pas donar | Fundació Privada Sant Antoni Abat
15148
post-template-default,single,single-post,postid-15148,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

El Voluntariat Social de la Fundació Sant Antoni Abat: rebre més que no pas donar

La promoció i organització del Voluntariat Social és una de les principals ocupacions de la Fundació Sant Antoni Abat, que gestiona el grup de voluntariat de l’Hospital Sant Antoni Abat, en conveni amb el Consorci Sanitari del Garraf, que és l’ens responsable de la gestió hospitalària a la comarca. El grup de voluntariat de la Fundació també inclou membres de l’Associació Social i Cristiana de Voluntaris de Presons, que donen suport a persones que acaben de recuperar la llibertat i que s’allotgen al pis tutelat que té la Fundació Sant Antoni Abat a Vilanova i la Geltrú.

Als aproximadament 25 voluntaris i voluntàries actius que formen part de la Fundació cal sumar-hi un altre grup de persones de més de 85 anys, voluntariat emèrit, que per edat ja no pot realitzar aquesta funció però que participen en trobades i actes concrets. Tots els voluntaris estan degudament inscrits i assegurats a la Federació Catalana de Voluntariat Social, una xarxa d’entitats sense ànim de lucre que treballa per la promoció i el reconeixement del voluntariat social.

Treballar com a voluntari o voluntària suposa assumir un Compromís, amb deures i drets, dins un horari preestablert i sota la supervisió, coordinació i autorització dels professionals sanitaris. “No es tracta de dir: ara tinc unes hores lliures, me’n vaig a fer de voluntari”, diu Estrella Rubio, coordinadora del Voluntariat Social de la Fundació. “Cal una formació prèvia, acceptar que la feina ha d’estar pautada i amb uns horaris, i que nosaltres sempre ens hem de coordinar amb el personal sanitari, i ells són els qui tenen l’última paraula”. La coordinadora recorda que “estem tractant amb persones que són fràgils, i qualsevol cosa que diem o que fem els pot desestabilitzar”.

Però quines són les tasques del voluntariat? L’objectiu és “donar suport emocional i personal a les persones ingressades, actuant de complement de la família i de l’equip de treball”. Es fan tasques d’acompanyament personalitzat i de suport, escoltant, conversant i passejant amb la persona ingressada. Se’ls dona suport emocional i afectiu, i també en el seu nivell d’autonomia, es fa lectura i distracció amb jocs recreatius i, per a les persones que ho demanen, se’ls ofereix també un acompanyament espiritual, que inclou l’acompanyament a la Missa que se celebra dos cops a la setmana a l’Hospital. El voluntariat també actua d’intermediari entre la persona ingressada i l’exterior, col·laborant en diversos tràmits i en acompanyaments fora del centre, com ara visites a mèdics especialistes, assistència a funerals, tràmits personals com el DNI, etc. A més, el voluntariat col·labora en les activitats que s’organitzen en festivitats assenyalades, sortides d’esbarjo, activitats lúdiques i recreatives. Els voluntaris han d’anar sempre convenientment identificats amb la seva acreditació.

El Grup de Voluntariat Social de la Fundació també ha participat enguany en la coordinació dels alumnes de la nova assignatura Aprenentatge i Servei a la Comunitat, concretament de l’Escola Pia de Vilanova. Un grup de 12 nois i noies de 4t d’ESO, d’entre 15 i 16 anys, han realitzat aquesta activitat a l’Hospital Sant Antoni Abat, sota la coordinació de la Fundació. Aquesta assignatura, que serà obligatòria en propers cursos, vol promoure entre els més joves el gest de donar part del seu temps als altres de manera altruista, sota el convenciment que aquest servei voluntari ajuda a progressar i a fer créixer les persones. Els alumnes reben un retorn emocional, vivencial i de creixement personal. Estrella Rubio valora molt positivament aquesta iniciativa. Considera que el treball realitzat aquest curs 2016-2017 ha estat positiu per als alumnes, per als voluntaris, per als usuaris i també per a l’equip de professionals.

“Rebem més que no pas donem”

Estrella Rubio és una veterana del Voluntariat Social. Veïna de Puertollano (Ciudad Real), ella creu que la vocació li ve de la seva mare que, explica, “tenia muntada a casa una mena del que ara en diríem centre de dia. Al costat de casa vivia gent gran, sobretot dones soles, i tant a l’hivern, a la vora del foc, com a l’estiu, al pati, passaven el dia a casa nostra, parlant, fent mitja, ganxet o puntes de coixí. Hi havia una interrelació entre elles, en comptes de passar tot el dia soles a casa seva”.

L’Estrella, infermera de professió, en arribar a Catalunya va començar a fer de voluntària a la Institució Teresiana, a Torre Baró. “Fèiem excursions amb els nois i recordo que havíem de pagar el bitllet de tren de la nostra butxaca, el nostre i el dels nanos”. No va ser fins al 2004, ja vivint a Vilanova, que va començar a col·laborar amb el grup de voluntariat de l’Hospital. Considera que “si et muntes bé l’horari, tens temps per a tot”. Creu que “l’hora que podem passar amb una persona ingressada la recuperem d’una altra manera, per tot allò que t’aporta aquella persona. Tots els voluntaris diem que rebem més que no pas donem”.

Per sol·licitar informació sobre el Grup de Voluntariat Social de la Fundació o bé concertar una entrevista, es pot trucar al telèfon 610 196 182 o bé enviar un correu a info@fundacioabat.cat.