El Parkinson, el “procés” i Gaudí, temes dels premis Lalo als Treballs de Rercerca de Batxillerat | Fundació Privada Sant Antoni Abat
16085
post-template-default,single,single-post,postid-16085,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

El Parkinson, el “procés” i Gaudí, temes dels premis Lalo als Treballs de Rercerca de Batxillerat

Els millors Treballs de Recerca de Batxillerat de centres educatius de Vilanova i la Geltrú presentats als Premis Lalo han estat dedicats a la malaltia de Parkinson, el tractament periodístic del procés sobiranista i l’obra d’Antoni Gaudí. Així ho ha decidit el jurat d’aquests guardons convocats per la Fundació Sant Antoni Abat i que han estat lliurats aquest divendres 26 d’octubre durant un sopar que ha tingut lloc a La Daurada Beach Club. Gairebé un centenar de persones s’han donat cita en l’espectacular marc de la façana marítima vilanovina per assistir al lliurament dels premis, organitzats per primera vegada per la Fundació.

 

Els guanyadors dels primers premis de cada modalitat de Batxillerat (Ciències i Tecnologia, Humanitats i Ciències Socials, i Arts) han estat: Paula Caballero Roca, de l’Institut F.X. Lluch i Rafecas, pel seu treball “Rol de l’alfa-sinucleïna en la patogènesi de la malaltia de Parkinson”. L’alfa-sinucleïna és una proteïna el mal funcionament de la qual està relacionada amb l’aparició del Parkinson. Ignasi Gras Tarragó, també de l’Institut Lluch i Rafecas, ha estat el guanyador del primer premi en Humanitats i Ciències Socials pel treball sobre el tractament de certa premsa escrita sobre el “procés”. I Ana Cartró Gonzalvo, de l’Institut Dolors Mallafrè, ha guanyat en la modalitat d’Arts per un treball sobre Antoni Gaudí. Els primers premis estaven dotats amb 600 euros. Pel que fa als segons classificats, s’ha premiat Joan Burcet Rodríguez, de l’Escola Pia de Vilanova, pel treball “Juandó, l’inventor vilanoví”, dedicat al creador del Molí de Mar; Arnau Pascual, de l’Institut Joaquim Mir, per “Atura’t, estudi social sobre l’assetjament psicològic a Secundària”; i Natàlia Bares Rios, del Dolors Mallafrè, per Concept Art. A banda de la dotació econòmica de 600 euros per als primers premis i 300 per als segons, i d’un diploma, tots sis van rebre l’escultura de ceràmica dels Premis Lalo obra de l’artista cubellenca Roser Tous. Els directors dels quatre centres educatius participants (Susana Igual, Joan Martorell, Isabel Fort i Joaquima Agustí, aquesta última en representació de Meritxell Ruiz) també van rebre un exemplar de l’escultura.

 

Els integrants del jurat han estat Núria Jornet, doctora en Història i professora de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, que ha actuat com a presidenta; Alejandro Rodríguez, doctor en Medicina Preventiva i Salut Pública, i metge especialista en Geriatria; Albert Alentorn, doctor en Enginyeria Mecànica i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya; Josep Antoni Herrera, doctor en Biologia i tècnic superior de Medi Ambient; Joan-Vicenç Gómez, matemàtic i doctor en Pedagogia; i Blanca Deusdad, antropòloga, doctora en Sociologia i professora de la Universitat Rovira i Virgili.

 

En un ambient de foment de la cultura i la recerca, la gerent de la Fundació, Dolors Camacho, va explicar que la Fundació “seguirà apostant fermament per aquesta joventut prometedora que constitueix el planter dels nous professionals i que ara, amb pas ferm, s’endinsa en el món de l’estudi superior per saciar la seva set de coneixements. Això els conduirà, no sense un gran esforç, a la seva capacitació com a graduats, màsters, doctors o altres titulacions vàlides per a un exercici professional qualificat i reconegut”. Camacho es va comprometre a “continuar aquesta tasca de reconeixement als estudiants”.

 

La presidenta del jurat, Núria Jornet, va recordar que el treball de recerca forma part de l’aprenentatge de cara a aconseguir l’excel·lència i va destacar, entre els objectius d’aquest treball, la selecció d’un tema, la determinació d’un objectiu, la redacció en un registre acadèmic i, en definitiva, “preguntar-se pels interessos i capacitats de cada un”. Jornet va recordar que el treball de recerca suposa també un esforç per a les famílies i per als tutors.

 

L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de la Fundació Sant Antoni Abat, Neus Lloveras, va destacar la qualitat dels treballs presentats als premis i es va mostrar “especialment orgullosa” pel fet que la Fundació hagi recuperat la figura del Lalo, que representa “els valors de la solidaritat i l’ajut”. La directora general de Centres Concertats i Centres Privats de la Generalitat, Pilar Contreras, i la regidora d’Educació i presidenta del Consell Comarcal, Glòria Garcia, també van mostrar la seva satisfacció per la posada en marxa dels premis Lalo.

 

La primera convocatòria dels premis Lalo ha estat possible gràcies a la col·laboració de les empreses Serra Experiència Immobiliària, Taller 3 Arquitectura, Urbha, Contract & Hospital Furniture, Unitat d’Odontologia i Implantologia, ADQA i La Daurada Beach Club.