La Fundació presenta l’Espai Multisensorial a les Jornades de l’Associació Espanyola d’Estimulació Sensorial | Fundació Privada Sant Antoni Abat
16676
post-template-default,single,single-post,postid-16676,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

La Fundació presenta l’Espai Multisensorial a les Jornades de l’Associació Espanyola d’Estimulació Sensorial

 

La Fundació Sant Antoni Abat presenta el seu Espai Multisensorial a les sisenes Jornades de l’Associació Espanyola d’Estimulació Sensorial i Snoezelen, que se celebren a Madrid aquest divendres i dissabte, 23 i 24 de novembre. L’Espai Multisensorial, que va ser possible gràcies al suport de la Fundació la Caixa i el 2018 compta amb el suport del programa Bankia en Acción, és un dels serveis que ofereix la Fundació Sant Antoni Abat en l’àmbit d’actuació de la salut i la recerca. Es tracta d’un espai situat a l’interior de l’Hospital de Sant Antoni en què pacients afectats per Parkinson i Alzheimer, els primers col·lectius que han passat per aquest servei, reben estimulació multisensorial amb l’objectiu de reduir la simptomatologia d’aquestes malalties. L’Aula Multisensorial de la Fundació té una metodologia pròpia, tot i que s’inscriu dins del concepte snoezelen, que es basa en el treball en una sala adaptada amb material adequat per proporcionar experiències sensorials diverses.

L’Espai Multisensorial de la Fundació és un servei en què treballen una fisioterapeuta i una psicòloga, i està adreçat tant als malalts com als seus cuidadors o cuidadores. La teràpia té una durada de vuit sessions i es realitzen diverses entrevistes, tant per iniciar el tractament com per a fer-ne el seguiment. Els primers resultats d’aquest mètode són molt prometedors, ja que s’ha detectat una millora important dels indicadors fisiològics dels pacients, com ara una reducció de les pulsacions, i també dels símptomes de la depressió i l’ansietat que sovint van associades a aquests mals. El relaxament dels pacients té també efectes positius sobre l’estat de burnout (esgotament físic, mental i emocional) que pateixen moltes de les persones que tenen cura dels afectats per aquestes malalties. La teràpia és coadjuvant, no substitueix en cap cas els tractaments mèdics que segueixen els pacients.

En la comunicació que s’adreçarà als assistents a les Jornades, les dues tècniques de la Fundació Sant Antoni Abat detallaran aquests resultats i explicaran també la singularitat de l’Espai Multisensorial de Vilanova. L’espai disposa d’un llit d’aigua, torre d’il·luminació LED amb bombolles, equip de música i altres elements, com una tauleta o jocs cognitius. El treball s’inicia partint de la història de vida del pacient, que serveix per introduir a les sessions les habilitats, les aficions, l’origen, l’entorn laboral, les relacions familiars, amb l’objectiu que els malalts reaccionin, s’obrin i, en la mesura de l’estat de cada un, es produeixi una evocació del record i un treball cognitiu i de sensibilitat.

Les sessions tenen una durada de 45 minuts i es porten a terme setmanalment. La selecció dels pacients es realitza a través de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer del Garraf i de la delegació a Vilanova i la Geltrú de l’Associació Catalana per al Parkinson. En l’actualitat s’està estudiant l’ampliació d’aquest servei a persones afectades per fibromiàlgia i trastorn de l’espectre autista.