Cosmologia, estratègia electoral i producció musical, temes dels treballs guanyadors dels Premis Lalo | Fundació Privada Sant Antoni Abat
19050
post-template-default,single,single-post,postid-19050,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

Cosmologia, estratègia electoral i producció musical, temes dels treballs guanyadors dels Premis Lalo

La Fundació Sant Antoni Abat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Consell Comarcal del Garraf i les empreses Grup Serra Immobiliari, Taller 3 Arquitectura i Telemàtic, va lliurar el passat divendres 28 d’octubre els Premis Lalo als millors Treballs de Recerca de Batxillerat de Vilanova i la Geltrú, que enguany han arribat a la cinquena edició. Un total de 27 alumnes provinents dels cinc instituts públics i de l’Escola Pia de Vilanova i la Geltrú optaven a un dels sis guardons, corresponents al curs 2021-2022. L’acte de lliurament dels premis va tenir lloc  al Foment Vilanoví, i va ser presidit per Oriol Huguet, regidor d’Acció Social i patró de la Fundació. El Quartet de Corda del Conservatori Mestre Montserrat va interpretar durant l’acte tres peces de Haendel i Carlos Gardel.

Els treballs premiats eren d’una gran qualitat i el jurat va tenir autèntics problemes per decidir-se, segons va explicar el professor Josep Olivella, president del jurat. En l’àmbit de Ciència i Tecnologia, el primer premi va ser per al treball “Desarrollo matemático de un nuevo modelo cosmológico”, de David Rabadan Arroyo, alumne de l’Institut Lluch i Rafecas que actualment cursa Ciències Físiques a la Universitat de Barcelona. Un treball que desenvolupa una proposta alternativa a l’actual model cosmològic, per buscar explicacions al contingut de l’univers que desconeixem. El segon guardó per a aquesta modalitat va ser per al treball “A la conquesta del cos desitjat”, de Mar Oropesa Garcia (Institut Baix a Mar), que mostra la realitat científica i social transsexual.

Pel que fa a Humanitats i Ciències Socials, el primer premi se’l va endur el treball “Com es guanyen les eleccions?”, de Marc Linares Galdón (Institut Dolors Mallafrè), en l’actualitat estudiant de Comunicació Política, mentre que el segon va ser per a Pau Arenas Huguet (Institut Lluch i Rafecas), per “Migrar per millorar, la immigració al Garraf”. D’altra banda, el primer premi en la modalitat d’Arts se’l va endur Guillermo Rueda Garijo (Institut Baix a Mar), pel seu treball “Producció d’un EP Debut”, en què porta a terme un projecte musical partint de zero. El segon premi d’Arts va ser declarat desert.

Els guardons, instaurats el 2018 per la Fundació Sant Antoni Abat, estan destinats a reconèixer la tasca dels estudiants de Vilanova i la Geltrú que s’inicien en el món de la recerca  a través d’aquest primer treball acadèmic.  Els Premis Lalo estan dotats amb 600 euros (primer premi) i 300 (segon premi). Serra Grup Immobiliari és l’empresa patrocinadora d’aquests guardons, que també compten amb la col·laboració de Taller 3 i Telemàtic. Els guanyadors reben també una estatueta commemorativa i un diploma acreditatiu. Els Premis Lalo s’han consolidat ja com un referent en el món acadèmic de la ciutat, i es lliuren en un acte que té lloc cada any durant la tardor.  El jurat dels Premis Lalo està integrat per professors i investigadors de Vilanova i la Geltrú.

Per què la denominació Premis Lalo? El Lalo era un personatge radiofònic fictici, un estudiant trapella, creat els anys quarantes del segle XX per recaptar donacions per a l’Hospital de Sant Antoni Abat. Li posava la veu en Josep Antoni Serra Alsina. El Lalo animava els nens i les nenes de la vila a acostar-se a la ràdio per portar les donacions de les seves famílies. Posteriorment, aquell personatge va convertir-se en una imatge gràfica gràcies al conegut dibuixant Valentí Castanys. En època més recent, la Fundació Sant Antoni Abat va convertir el Lalo en la imatge representativa de l’entitat i va decidir crear els premis amb el seu nom, en record a la tasca solidària d’aquells anys difícils.